Dresda



Dresda





Așa cum v-am obișnuit, fiecare oraș pe care l-am vizitat, va avea parte de o poveste legată de istoria și geografia sa. 



Astăzi vorbim despre orașul Dresda, oraș care încă poartă în sufletele locuitorilor și a locurilor, urmele bombardamentelor năucitoare din timpul celui de-al doilea război mondial. Se știe că în anul 1945 (între 13 și 15 februarie), cand războiul era deja pierdut de naziști, Dresda a fost puternic bombardat la ordinul fostului premier Churchill al Angliei și al aliaților săi, armata SUA. Deși numarul locuitorilor care au fost omorați, a fost mai mare de 3 ori decat bombardamentul de la Hiroshima cu bomba atomică, nici în prezent nu este elucidat de ce a fost luată hotărarea de a bombarda un oraș cu o istorie aparte.





Dresda, oraș al landului federal Saxonia (Sachsen) aflat în partea de est a Germaniei, în apropierea granițelor cu Republica Cehia, la aproximativ 120 km de Praga, este un fost oraș imperial, aflat pe malul fluviului Elba, fiind rezidența ducilor de Saxonia, prinților electori și a împăraților.















Prima înregistrare istorica a orașului este undeva departe, pe cand vanatorii si taietorii de lemne au fost atrași de pamanturile fertile ale văii fluviului Elba.

În secolul VI triburile germanice care se stabiliseră în regiune, încep sa se deplaseze spre vest, fiind urmați de slavii din Boemia, care mai apoi au hotărat să înființeze așezarea denumită Drezdany.





 În timpul secolului XVIII a fost centrul politicii, culturii și dezvoltării economice ale Europei timpurii.




În secolul XIX dezvoltarea industriei a culminat cu deschiderea primei linii de cale ferată între Dresda și Leipzig în anul 1839. 





Viața orașului a devenit neîncapatoare de numărul personalităților din domeniul culturii și a științelor, cunoscand un apogeu semnificativ prin atragerea de partea sa a intelectualilor de genul Ludwig Tieck, Carl Maria von Weber, Carl Gustav Carus sau Richard Wagner. 













Orașul, va deveni asemenea unei tragedii Wagneriene, peste doua secole mai tarziu, sinonim cu distrugerea apocaliptica. După 8 mai 1945, orașul a fost ocupat de armatele sovietice devenind parte a Germaniei de Est. Dupa dizolvarea landurilor și refacerea administrației în regiuni, orașul a devenit începand cu anul 1951, capitala regională.








Dupa revoluția pașnică din 1989, cand sfărșitul comunismului a dus la dizolvarea Republicii Democrate a Germaniei, unificarea Germaniei a făcut ca orașul să recaștige titulatura de capitală a noului land liber, Saxonia. În prezent orașul Dresda a redevenit acel oraș fascinant și unic în felul ei, prin masivele reconstrucții ale vechilor clădiri, care odata au fost mandria Imperiului Austro-Ungar. 

Comentarii

Postări populare