Despre orașul Ulm.

Ulm



Orașul Ulm (sau în germană Ulm a.d. Donau) se află în landul Baden-Württemberg, în sud-vestul Germaniei, la confluența cu Iller si Blau la altitudinea de 479 metri deasupra mării. Mare parte din oraș, inclusiv orașul vechi, se află situat pe malul stang al Dunării, doar districtele Wiblingen, Gogglingen, Donaustetten și Unterweiler se află pe malul drept al Dunării.



Orașul este cunoscut și ca locul de naștere a lui Albert Einstein, celebrul fizician. Pe partea cealaltă a fluviului se află orașul geamăn Neu-Ulm din Bavaria, mai mic decat Ulm și pană în 1810 ca parte a orașului Ulm.
A fost prima dată menționat ca domeniu regal în anul 854 cand în 22 iulie regele Ludovic germanul, a semnat un document în palatul regelui de “Hulma”, Ducatul de Suabia și a fost certificat ca oraș în secolul XII de către dinastia Hohenstaufen. Dinastia Hohenstaufen a condus Imperiul romano-german în Evul Mediu, între anii 1138 și 1254.
În 1181 orașul a fost declarat oraș imperial liber (Imperial City, în germană Reischsstadt) cu autoritate teritorială extinsă, conferit de catre Frederick Barbarossa și care răspundea direct scaunului Sfantului Împarat Roman, nu prinților sau regilor .
În 1530 orașul a devenit Protestant, dar a decăzut după razboaiele franceze religioase din secolele XVI și XVII.
A fost absorbit în Bavaria în 1803 și și-a pierdut statutul de oraș liber după razboaiele revoluționare franceze, pierzand imunitățile teritoriale, iar în 1810 a fost încorporat Regatului de Württemberg.
În 1869 fosta suburbie a Noului Ulm, aflat pe malul drept al Dunării, a fost certificat ca un oraș bavarez.




Deși în timpul celui de-al doilea război mondial orașul a fost serios avariat ca urmare a raidurilor efectuate de către aviația RAF a Forțelor Armate Britanice,.cele mai violente atacuri fiind în 17 Decembrie 1944 și distrugand 80% din centrul medieval al orașului. Din cele 12.756 clădiri aflate în această zonă, doar 1.763 de case au rămas neatinse după raid.


Catedrala gotică Münster, biserică evanghelică-luterana a fost începută în anul 1377 și finanțată de către enoriași, nu de către parorhia Romano-Catolică, construită complet în 1891, a scăpat aproape neatinsă. Cu cei 161,53  metri ai turnului sau cele 768 de trepte, domul are cel mai înalt turn de biserică din lume, dominand orașul.




































De la nivelul superior de 143 metri, există o vedere panoramică asupra orașului Ulm și Neu-Ulm din Bavaria, iar atunci cand vremea este prielnică se pot vedea Alpii de la Säntis la Zugspitze. 








Casa scarii finale spre partea de sus (cunoscută sub numele de a treia galerie) este o scara înalt-spiralată avand loc doar pentru o singură persoană. 

Foto by MG!

Comentarii

Postări populare