Tivoli

Despre Tivoli!


Vă place Roma? Și mie. Daca cineva mi-ar pune în mană un bilet cu direcția Roma, nu aș mai sta pe ganduri. Roma este orașul-suflet pentru mine. Dar nu am să vorbesc în seara aceasta despre Roma. Voi face într-o altă postare, într-o alta seară.











Vorbim astăzi despre Tivoli.
Localizat la aproape 30 km de Roma, orașul a fost fondat în anul 1215 î.h. Poetul Virgil îl numea Tibur Superbum.












Originea orașului pare ca și-a pierdut cu timpul povestea, dar se crede că orașul a fost fondat de Catillus Arcadianul, care a venit după ce a scîpat de mîcelul din Teba, Grecia. Catillus împreună cu cei trei fii, Tiburtus, Coras și Catillus au găsit un loc unde să poată construi un oraș pe care l-au numit Tibur, în onoarea lui Tiburtus. O înregistrare istorică din secolul XIII I.H. arată că Tibur a fost în schimb o colonie a Albei Longa. Se prea poate ca numele orașului să aibă rădăcini comune cu raul Tibru și latinescu prenume, Tiberius.











Tivoli este cunoscut de cele două vile aflate pe lista Patrimoniului Mondial, UNESCO:
  •         Villa Adriana (sau Vila lui Hadrian)
  •         Villa d’Este








Vila lui Hadrian a fost comandată de către Împăratul Hadrian ca reședință imperială. Accesul era asigurat de două drumuri, Via Tiburtina și Via Prenestina sau prin navigarea pe raul Aniene.
Împăratul a dorit să reproducă acele monumente care l-au fascinat, în special în Grecia și Egipt.
Această vilă a fost construită între anii 118 și 134 d.h.

Astăzi vom vorbi de ceea de-a două vilă, Vila d’Este.
Vila d’Este a fost comandată de către Cardinalul Ippolito d’Este, guvernatorul Tivoli începand cu anul 1550, pe locul unei vechi mănăstiri benedictine.
Numărul impresionant de fantani, grote și jocuri de apă, a constituit un model emulat din grădinile baroce.






Gradina Vilei d’Este a fost proiectată de artistul și arhitectul Pirro Ligorio. Cuprinde terase, scări, poteci și pante,  grădinile aducand ca niște grădini suspendate din Babilon.







Cele 100 de fantani alături de o cale în lungime de 100 de metri, creează un efect deosebit.

Fantana dell’Ovato (Fantana Ovală) aflată în partea stangă a căii, creează un efect baroc, fiind considerată o fantană extraordinară ca efect produs de roci, bolovani ornamentali și fluxuri de apa.
Cea mai spectaculoasă fantană din Villa d’Este este considerată Fontana din Nettuno (Fantana Neptun) inițial comandată de Gian Lorenzo Bernini.






Vă las să urmăriți cele mai interesante ipostaze ale Vilei d’Este si grădinile sale.
Vizionare placută!








Photo by MG!                                      

Comentarii

Postări populare