Desene animate care mi-au marcat copilăria.

Pentru că fac parte din generația de dinainte de 1989, se știe că pe atunci, seara, de fiecare dată, aveam program fix. Desene cu Mihaela, fetița cu trei codițe. Povești plăcute. Dar să nu uităm pe Gopo și omulețul lui. Sau pe Miaunel și Bălănel, cu un cățel și un pisoi. Lupul și iepurașul din desenul animat rusesc, Nu zaietz pagadi.
Uneori sambata, cand mai aveam norocul de Gala desenului animat al regretatei Viorica Bucur, vizionam ori cele mai frumoase povești cu Pisicile aristocate, cu ciocănitoarea Woody, Fred și Barney și poveștile din Bedrock, veverițele Chip și Dale. Însă cele mai celebre desene animate care mi-au rămas în suflet, în copilarie (e normal!) sunt vestiții Tom și Jerry, care de curand și-au serbat cei 76 de ani de la primele desene cu ei.
Cine nu își aduce aminte de celebrul desen al lor în care Tom era lăsat deoparte și înlocuit cu un motan electronic care făcea curat mai bine decat o pisică adevarată? Cunoașteți continuarea? Da? Nu? Sigur știți continuarea în care Tom a înghițit corpul principal al motanului electronic și telecomanda a ajuns pe mana șoricelului Jerry. Ha-ha-ha!
Pe cand anii '80 se apropiau de final și cand antenele de bloc erau în expansiune și incepea să emită pretenții în a găsi și alte posturi decat tvr-ul, posturile sarbești și cele bulgăresti devenisera aproape o obișnuință în a le urmări în permanență Nu de alta dar, acolo am început să vedem mult mai multe desene și filme animate. Să nu-i uităm pe Smurfs, cu Papa Smurf și Garganel. Erau celebri încă de atunci. Popeye marinarul. Cartea Junglei pe care am văzut-o prima data pe canalele sarbești. Și multe alte desene care la noi le vedeam rar și la ei foarte des.
După 1990 impactul desenelor în viața noastră a încetat să mai fie predominant. Eram în căutarea de alte lucruri. Lăsasem viața acea în urmă, în care desenele erau obișnuite în casă. Maturizarea ne obseda în permanență. Posturile tv se schimbau în permanențî. Vechile povești erau acum în casele noastre în diverse posturi care apărusera, ca ciupercile după ploaie. Era Cartoon care emitea zilnic și aveam ocazia să revăd desenele copilăriei. Postul tv care niciodata nu te plictisea. Timpul trecea, desenele se reinventau. Aparuseră cele de la Toy Story care își spuneau povestea jucăriilor. Își mai aduce cineva aminte de cowboy-ul din desen sau de astronautul Buzz? Dar de celebrul desen animat cu acel copil-cercetător care avea în casă un laborator secret? Dexter era baiatul și în care sora lui, Dee-Dee, reușea tot timpul să intre în laborator făcandu-l să se întrebe cat de în siguranță era el alături de computerul lui.
Și poveștile ar continua, dar sunt multe de spus.


Printre ultimele filme animate care au fost vizionate, grație tehnologiei DVD, au fost Stuart Little și Strumfii. Prima parte, căci între timp a apărut și partea a doua, la poveste. 

Să nu uităm că multe dintre filme de desene animate și animații le putem găsi pe adresa https://www.facebook.com/EmpireFilmRomania, unde avem oricand posibilitatea de a cumpăra noile filme promovate de Empire Film Romania în colaborare cu Sony Pictures Home Entertainment. Unul dintre cele mai recente și frumoase filme de animație care se pot găsi pe site, în promovare, fiind Hotel Transylvania 2, continuarea de la primul film. 


Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016.

Comentarii

Postări populare