Sintra, orașul romantic al Portugaliei

Ziua întâlnirii cu Oceanul Atlantic, deja devenea istorie. După orele petrecute pe plaja de la Cabo da Roca, am plecat pe același întortocheat drum, de data asta era în urcare majoritatea lui. În fața farului am așteptat să vină bus-ul cu numărul 403. Pe drum mi-am zis că ar fi bine să merg și să vizitez Sintra, oraș care se spunea din multele prezentări de pe internet, ca un oraș al patrimoniului UNESCO. 


(imagini ale gării din Sintra)

Orașul devenise destul de aglomerat la momentul sosirii mele. Am urmat indicatoarele și pentru că renunțasem la ideea de a merge până la obiectivele importante gen National Palace of Sintra, Moorish Castle sau Palace of Pena și nu numai cu bus-ul, am ales să parcurg întreg drumul pe jos. Cei aproape 2550 m care erau până la National Palace of Pena au fost realizați într-un cadru feeric. Prin National Park of Pena, printre flori, fântâni, căderi de apă, păsări cântătoare, alpinism sau cățărare în pantă, etc. Totul prin alei bine delimitate și cu multe indicatoare în caz că te-ai fi rătăcit. 
Prima oprire trebuia să fie National Palace of Pena. Printre străduțele pline de turiști, uneori, ți se pare că aduce a orășel grecesc sau chiar italian din Insula Capri. Multe scări, terase pline de turiști, miros de pește și evident muzica portugheză. 



























Harta avea ca punct de pornire, poarta spre Vila Sassetti și ale sale grădini luxuriante. Am descoperit o vegetație exotică, cu devieri de apă și un contrast de lumini și umbre, conferindu-i un caracter demn de o grădină. Grădinile au fost create de către arhitectul Luigi Manini, devenind ruta principală de acces pietonal către Moorish Castle și National Palace of Pena. 




























După părăsirea aleilor Vilei Sassetti, drumul șerpuia prin pădurile Fagaceae, care pot atinge și înălțime de 45 m și pot trăi și 1500 de ani. La noi cam greu să vezi un copac trăind și 10-15 ani, ca să numai spun de a planta un copac într-un oraș plin numai de granit și ... atât. 
Următoarea oprire a fost la Penedo da Amizade, este unul din cele mai vechi locuri și emblematic pentru ascensiune din Portugalia. Înălțimile de granit au dificultăți în cățărare între III și 8a. Alpiniștii știu despre ce este vorba. Nu, nu am încercat asta acolo. Nu aveam de gând să fac asta, dar mi-a dat în cap că poate ar trebui să pun și asta în most wanted de acum încolo. 











Deja drumul avansase spre Moorish Castle de unde am reușit să-mi cumpăr biletele de intrare la pachet, Moorish Castel și National Palace of Pena, cu o reducere de 10%, atât cât Lisboa Card îmi oferea. Se spune că Moorish Castle a apărut undeva prima dată în Neolitic. Apoi maurii l-au integrat în secolul 8 atunci când au cucerit și provincia  Al-Andalus, ulterior administrat de către Califatul Cordobei. În 1147 Regele King Alfonso Henriques oprește domnia maurilor, cucerindu-l. În prezent Moorish Castle este un castel fortificat, aflat deasupra Sintrei înconjurat de două ineluri de ziduri.













Parcă eram într-un film al lui Sergiu Nicolaescu, vâzînd steagul verde arab. 

Am plecat de la Moorish Castle spre ultima oprire a circuitului, National Palace of Pena. Veți descoperi urmele maurilor și al regilor Portugaliei, care au făcut din Palace of Pena, locul de petrecere a verilor călduroase. Palatul este în continuă restaurare, după cum se vor vedea în unele poze. 


























































Comentarii

Postări populare