3 zile în Cehia!

3 zile în Cehia! 

Praga!



























A fost odata un an în care am reușit sa vad unul din orașele frumoase ale Europei. Praga.
Ca mai toate orașele vizitate, de fiecare data,  ploaia a facut parte din peisaj. Doar suntem in Europa, nu.
Dar sa începem povestea unei țări, Cehia și al orașelor din Cehia. 
Cehia sau Česko, oficial Republica Cehă (Česká republika) este o țară fără ieșire la mare, aflată în Europa Centrală.
Statul ceh, denumit în trecut Boemia, s-a format la sfârșitul secolului al IX-lea ca un mic ducat în jurul Pragăi, la acea vreme aflată sub dominația puternicului Imperiu al Moraviei Mari (care a ajuns la întinderea teritorială maximă în timpul domniei lui Svatopluk I din Casa Mojmír). După căderea imperiului, în 907, centrul de putere s-a transferat dinspre Moravia către Boemia, sub dinastia Přemyslidă. În timpul domniei ducilor și regilor Přemyslizi, și a urmașilor lor, Luxemburgii, țara a ajuns la întinderea maximă (secolul al XIII-lea–al XIV-lea). Viața în țară a fost grav afectată de Războaiele Husite, în timpul cărora a fost pusă sub embargou economic, și de cruciadele din toată Europa. După bătălia de la Mohács din 1526, Coroana Boemiei a fost treptat integrată în monarhia Habsburgică, drept una dintre cele trei părți principale ale sale, alături de Arhiducatul Austriei și de Regatul Ungariei. Răscoala din Boemia (1618–1620) a dus la o centralizare accentuată a monarhiei și la recatolicizarea și germanizarea forțată. În timpul reformelor radicale din secolul al XVIII-lea, Coroana Boemă a fost de facto abolită (1749). În secolul al XIX-lea, țara cehă a devenit motorul industrial al monarhiei și apoi centrul Republicii Cehoslovacia formată în 1918, în urma prăbușirii Imperiului Austro-Ungar după Primul Război Mondial.
După Acordul de la München, anexarea Transolzei de către Polonia și ocuparea Cehoslovaciei de către Germania, urmată de deziluzia față de reacția Occidentului și de recunoștință pentru eliberarea a mare parte a Cehoslovaciei de către Armata Roșie, Partidul Comunist din Cehoslovacia a obținut majoritatea la alegerile din 1946. Prin lovitura de stat din 1948, Cehoslovacia a devenit stat comunist. În 1968, nemulțumirea crescândă față de regimul comunist a culminat cu o tentativă de reformare a regimului. Evenimentele, denumite Primăvara de la Praga, au luat sfârșit cu invadarea țării de către trupele țărilor din Pactul de la Varșovia (exceptând România); trupele străine au rămas în țară până la Revoluția de Catifea din 1989, când regimul comunist s-a prăbușit. La 1 ianuarie 1993, Cehoslovacia s-a separat pe cale pașnică în cele două state constituente, Republica Cehă și Slovacia.
Denumirea tradițională de „Boemia” provine din latinescul „Boiohaemum”, care înseamnă „țara boilor". Numele actual provine de la endonimul ceh Čechy, cu scrierea arhaică Cžechy, similară celei poloneze.
De-a lungul istoriei Cehia a a fost divizată în mai multe țări, și anume Boemia propriu-zisă (Čechy) în vest, Moravia(Morava) în sud-est, și Silezia Cehă (Slezsko; cea mai mică parte, de sud-est, a Sileziei istorice, din care cea mai mare parte este astăzi în Polonia) în nord-est. Cunoscută oficial drept „Coroana Regatului Boemiei” după secolul al XIV-lea, s-au utilizat mai multe alte denumiri ale țării, inclusiv „Pământurile Coroanei Boeme”, „Țara Boemă”, „Coroana Boemă”, „Pământurile Coroanei Sfântului Wenceslas” etc. La obținerea independenței după dizolvarea Imperiului Austro-Ungar în 1918, s-a utilizat denumirea de Cehoslovacia pentru a reflecta uniunea popoarelor ceh și slovac în noua țară.
După dizolvarea Cehoslovaciei, la sfârșitul anului 1992, partea cehă a primit denumirea oficială de „Republica Cehă” și, după recomandarea Ministerului de Externe ceh, denumirea alternativă scurtă de Cehia (Česko) de utilizat în afara documentelor oficiale și în afara denumirilor de instituții guvernamentale.
Din 2000, Republica Cehă este împărțită în treisprezece regiuni (în cehă: kraje, singular kraj) și orașul Praga. Fiecare regiune are propria Adunare Regională aleasă (krajské zastupitelstvo) și condusă de un hejtman (tradus ca hatman sau „președinte”). La Praga, puterile acestor organisme sunt atribuite consiliului general și primarului general.

Praga, oraș-capitală (Hlavní město Praha

Regiunea Boemia Centrală (Středočeský kraj) administrată de la Praga
Regiunea Boemia de Sud (Jihočeský kraj) cu reședința la České Budějovice (în germană Budweis)
Regiunea Plzeň (Plzeňský kraj) cu reședința la Plzeň (în germană Pilsen)
Regiunea Karlovy Vary (Karlovarský kraj) cu reședința la Karlovy Vary (în germană Karlsbad, „Băile lui Carol”)
Regiunea Ústí nad Labem (Ústecký kraj) cu reședința la Ústí nad Labem (în germană Aussig)
Regiunea Liberec (Liberecký kraj) cu reședința la Liberec (în germană Reichenberg)
Regiunea Hradec Králové (Královéhradecký kraj) cu reședința la Hradec Králové (în germană Königgrätz)
Regiunea Pardubice (Pardubický kraj) cu reședința la Pardubice (în germană Pardubitz)
Regiunea Olomouc (Olomoucký kraj) cu reședința la Olomouc (în germană Olmütz) 
Regiunea Moravia-Silezia (Moravskoslezský kraj) cu reședința la Ostrava (în germană Ostrau)
Regiunea Moravia de Sud (Jihomoravský kraj) cu reședința la Brno (în germana Brünn)
Regiunea Zlín (Zlínský kraj) cu reședința la Zlín
Regiunea Vysočina (Kraj Vysočina) cu reședința la Jihlava (în germană Iglau)


Sursa Wikipedia. Foto Made by MG!

Comentarii

Postări populare