Karlovy Vary

Karlovy Vary



Conform Wikipedia, Karlovy Vary (în germana Karlsbad sau „Băile lui Carol”) este un oraș si stațiune balneară în nord-vestul Cehiei. Karlsbad a fost numele orașului până în anul 1945 când germanii sudeți au fost expatriați din Cehia. Denumirea Karlsbad provine din germană și semnifică „Băile lui Carol”, referindu-se la împăratul romano-german Carol al IV-lea, împărat care a domnit între 1355-1378, avându-și cetatea de scaun la Praga. 
Acest oraș balnear și-a castigat reputația datorită descoperirii izvoarelor minerale fierbinți, încă din timpul Evului Mediu. Karlovy Vary a fost descoperit de Carol al IV-lea la o vanatoare de cerbi, la mijlocul secolului al XIV-lea. 

În prezent, orașul este vizitat de zeci de mii de vizitatori anual, fără să ținem cont de pacienții și străinii care urmează tratamente în amplasamentele balneare locale. Apele minerale sunt folosite mai ales în cure de băut - cea mai importantă parte a tratamentului balnear. Sunt 12 izvoare fierbinți, cel mai cunoscut izvor fiind Vridlo - apă minerală vindecătoare ce țâșnește pana la 10 m înalțime, fiind și printre cele mai fierbinți, cu cele 72 grade Celsius. 





















Interesant de menționat este ca orașul Karlovy Vary și orașul Buziaș (stațiune balneo), au o legătură deosebită una cu cealaltă. Colonada acoperită. 
Colonada construită în Buziaș se mandrește cu faptul ca este cea mai lungă din Europa (512 m lungime) și pe langă ceea din Karlovy Vary, mai exista înca una în Baden-Baden. Ambele colonade au fost terminate în perioade apropiate: 1875 în Buziaș si 1881 Karlovy Vary. Prima, se pare că a fost construită, aceea din orașul Baden-Baden, în perioada 1867-1868.
Aceasta face parte din procesul de vindecare al pacienților. Procesul de vindecare începe dimineața, cand dupa ce se umple cănile (cu un design diferit de ce știm noi, avand un capăt țuguiat) cu apă, pacienții sunt nevoiți să se plimbe în halat, timp în care se bea din cană, parcurgînd întreaga lungime a acestei colonade acoperite. 












Karlovy Vary este un loc de întalnire și pentru faimosul Festival Internațional de Film. Acesta are un rol în promovarea industriei turismului prin film. Îngrijirea balneară tradiționala este unul din atuurile orașului Karlovy Vary. Totodata orașul Karlovy Vary este renumit și pentru băutura din plante medicinale denumita Becherovka, după doctorul care a inventat rețeta cand lucra în stațiunea balneară la începutul anilor 1700. 













Comentarii

Postări populare