Nürnberg

Despre Nürnberg.








Orașul Nürnberg aflat în landul Bavaria, se găsește în regiunea Franconia Mijlocie. Este al doilea oraș ca mărime din Bavaria fiind așezat pe ambele părti ale raului Pegnitz.

Istoria orașului Nürnberg, se leagă de istoria Sfantului Imperiu Roman în anul 1050 cand se găsește prima referire despre Nourenberg într-un document numit Sigena, emis de către ducele de Bavaria, viitorul împarat Heinrich al III-lea al Sfantului Imperiu Roman.

În 1471 se naște în Nürnberg pictorul Albrecht Durer care de-a lungul perioadei și contemporan cu el, Michael Wohlegemuth (profesorul lui), sculptorul în lemn Veit Stoss, sculptor în piatra Adam Kraft ca și cizmar-poet Hans Sachs, fac ca arta să fie ridicat la loc de cinste. În perioada de dupa 1470 Nürnberg împreună cu orașul Köln și Praga, sunt printre cele mai mari orașe ale Sfantului Imperiu Roman.










După războiul de Treizeci de Ani și descoperirea Indiei și explorarea Americii, orașul cade în declin economic.

Înainte de începutul erei industriale, prima linie germană de cale ferată a fost deschisă în data de 7 decembrie 1835, legand orașul Nürnberg de Fürth și astfel orașul și-a recăpătat din nou înfloritoarea creștere, devenind un centru industrial important.


















Dar poate cel mai cunoscut moment al numelui orașului Nürnberg se leagă de doua lucruri diametral opuse:
  • În anii 1930 orașul Nürnberg devine centru al Partidului Nazist (deși acest oraș din Bavaria nu a fost caștigat de catre naziști indiferent de alegeri, fiind un fief al social democratilor), iar în 15 Septembrie 1935 legile anti-semite devin legi cunoscute, ca Legile de la Nürnberg (Nürnberg Laws);
  • După terminarea celui de-al doilea război mondial are loc în cadrul Tribunalului, Procesele de la Nürnberg prin care toți criminalii de război capturați au fost judecați, în singura clădire care încă mai era în picioare după ce orașul fusese capturat de către U.S Army.   






























































Printre cele mai cunoscute locuri din oraș putem să remarcăm:

-       -      Fantana Ehekaruseell (Marriage-Merry-Go-Round) construită de sculptorul Jürgen  Weber și care acoperă intrarea principală în metrou. Acesta s-a inspirat dupa poezia lui Hans Sachs „Das bittersüße eh'lich' Leben” dedicată soției sale, unde se descrie în șase scenete căsnicia: de la pasiunea dragostei, fiorii iubirii, nunta, cearta, înșelatul, divorțul și pană la moarte.














-       




     - Casa lui Albrecht Durer

-         -   Biserica Sfantului Laurențiu (Lorenzkirche)
-         -   Biserica Sfantul Sebald (Sebalduskirche)
-         -   Bazilica Sfanta Elisabeta (Elisabethkirche)






-         -   Biserica Sfantul Iacob (Jakobskirche)

-         -    Biserica Fecioarei noastre (Frauenkirche)

Photo by MG!

Comentarii

Postări populare